Že na cestách nemožno jesť zdravo a chutne? Veľký omyl! Stačí len vybočiť zo zažitých stereotypov. Dajte teda zbohom vyprážaným syrom a sekaným v žemli a načerpajte energiu z kvalitných surovín.

5 tipov na zdrave pochutkyZdroj obrázku: ThisDesign / stock.adobe.com

1) Sušené ovocie – veľa živín v malom balení

Prvým tipom na skvelú zdravú pochúťku na cesty je sušené ovocie. Ako iste viete, sušené ovocie je zbavené podľa spôsobu sušenia väčšiny, či dokonca všetkej obsiahnutej vody. Značne sa vďaka tomu predlžuje jeho trvanlivosť, súčasne sa zmenšuje objem a klesá váha. Sušené ovocie si pritom zachováva obsiahnuté cukry, minerály aj veľkú časť vitamínov.

A tak namiesto dvoch jabĺk môžete mať v batohu balíček niekoľkých desiatok plodov – napríklad hrozienka, slivky, jahody, figy, marhule a mnohé ďalšie vrátane spomínaných jabĺk v podobe krížaliek.

2) Oriešky či už v prírodnej forme, alebo vo forme pochutín

Nemáme na mysli len oriešky lieskové. Prakticky akýkoľvek druh orechov je skvelou voľbou, pokiaľ chcete načerpať veľa energie. V tomto prípade nejde o energiu zo sacharidov, ale z tukov. A tak pozor na to, aby ste sa orieškami neprejedali priamo počas cesty - mohlo by vám byť ťažko.

Oriešky sú vhodné ako doplnok počas raňajok alebo naopak na dočerpanie energie večer po skončení fyzickej aktivity. Ich výhodou je, že na dlhšiu dobu zasýtia a okrem energie z tukov obsahujú aj veľké množstvo cenných minerálov a vitamínov.

3) Pripravte si desiatu v podobe sendviča

Skvelým riešením je aj príprava vlastnej desiaty. Zabudnite na majonézu alebo čerstvú šunku, pri podobných potravinách hrozí rýchla skaza a nepríjemnosti, ktorým sa chcete na výlete vyhnúť.

Pokiaľ si ale pripravíte napríklad opečenú bagetu pomazanú maslom s uhorkou, paradajkou či listovým šalátom, ktorú doplníte opečeným plátkom kuracieho alebo kvalitnou salámou, neurobíte chybu. Pripravíte si energetickú desiatu, ktorá vás zasýti, nabije energiou a rozhodne nepôjde o nič nezdravé.

Najmä v letných dňoch potom odporúčame zabalenú desiatu vychladiť a potom uložiť do izolovanej tašky či iného obalu, vďaka ktorému teplo prenikne k potravine pomalšie.

4) Nezabúdajte na tekutiny

Pokiaľ sa cítite počas výstupu unavení, nemusí to byť len akútnym nedostatkom energie. Na vine môže byť aj dehydratácia. Preto je nevyhnutné mať so sebou v batohu dostatočné zásoby tekutín. Ich hlavnou zložkou by mala byť neperlivá voda, chybu ale neurobíte ani trochou 100% ovocného džúsu, ktorým doplníte aj potrebný cukor.

Z hľadiska prísunu vody zabudnite na odporúčaný objem okolo 2 až 4 litrov denne. Pokiaľ sa potíte a panujú vysoké teploty, stratené tekutiny musíte doplniť a váš denný príjem tak bude pokojne o niekoľko litrov vyšší.

5) Ani fast food nemusí byť vyložene chybou

V úvode článku sme spomenuli slovenské klasiky v podobe vyprážaného syra či sekanej v žemli. Pridať na tento zoznam môžeme aj hranolky, langoše, rezne či párky v rožku. Znamená to ale, že by ste sa mali všetkým stánkom s občerstvením vyhnúť? Nie nevyhnutne.

Ak si dáte napríklad mäsový vývar či gulášovú polievku (v chladných mesiacoch) alebo napríklad kvalitný burger z čerstvého mletého mäsa na grile, nemôžeme takú stravu označiť za chybnú. Len pozor na to, aby porcia bola primeraná.