Rozhodli ste sa, že konečne začnete naplno objavovať krásy Slovenska a budete dovolenkovať v domovine? Vedzte, že nudiť sa určite nebudete. Cestovať môžete vlakmi, no ak chcete ušetriť veľa času a získať viac flexibility, auto bude pre vás lepším riešením. Prinášame vám niekoľko tipov, ako ním cestovať krížom-krážom bez toho, aby vaša peňaženka veľmi utrpela.

ako usetrit pri cestovani autom po slovenskuImage by Freepik

Oplatí sa vám diaľničná známka?

Ak sa chystáte cestovať po Slovensku, možno sa sami seba pýtate, či si vlastne máte kupovať diaľničnú známku. Tie najkrajšie miesta predsa uvidíte, keď budete jazdiť po okresných cestách, no nie?

Na jednej strane je to pravda, ale pokiaľ chcete stihnúť za jeden deň návštevu viacerých miest, diaľnice vám ušetria veľa času. Nehovoriac o tom, že sú značne bezpečnejšie ako okresné cesty – najmä počas noci, keď na vozovku často vybiehajú divé zvieratá.

Naša rada: Pred cestovaním po Slovensku si kúpte diaľničnú známku. Spraviť tak môžete aj elektronicky v priebehu niekoľkých minút cez portál eZnamka. Ak plánujete diaľnice využívať častejšie, nielen v priebehu pár dní alebo jedného mesiaca, najvýhodnejším riešením je zaobstarať si 365-dňovú známku.

Na rýchlosti záleží

Potrebujete sa veľmi rýchlo presunúť autom z bodu A do bodu B po diaľnici? V takom prípade vám bude dávať najväčší zmysel jazdiť maximálnou povolenou rýchlosťou. Pokiaľ ste ale na dovolenke, pravdepodobne sa až tak veľmi neponáhľate. Asi nie je pre vás podstatné, či do cieľa dorazíte o 15 minút skôr alebo neskôr.

woman drivers hands car steering wheelImage by pvproductions on Freepik

Ak sa snažíte pri cestovaní čo najviac ušetriť, po diaľnici jazdite napríklad rýchlosťou 110 km/h. Na mnohých autách vďaka tomu znížite spotrebu paliva aj o viac ako jeden liter na 100 km. Z krátkodobého pohľadu to nie je nič extra, no z dlhodobého hľadiska ušetríte aj niekoľko desiatok eur.

Pozor na tlak v pneumatikách

Tlak v pneumatikách vplýva na spotrebu viac ako si možno myslíte. Ak ho pravidelne nekontrolujete a jazdíte na podfúknutých gumách, spotreba môže byť vyššia aj o 0,5 l na 100 km, v prípade väčších vozidiel dokonca aj viac. Preto dbajte na to, aby boli pneumatiky nahustené na výrobcom odporúčané tlaky. Zvyčajne ich nájdete uvedené na vnútornej strane dvierok palivovej nádrže, prípadne na plaketke na stĺpiku dverí vodiča alebo spolujazdca.

man pumps air wheel with compressorImage by teksomolika on Freepik

Ušetriť sa dá aj vďaka poisteniu

Ak plánujete precestovať stovky kilometrov po Slovensku, s veľkou pravdepodobnosťou oceníte uzatvorenie havarijného poistenia.

Havarijné poistenie totiž kryje škody, ktoré vzniknú na vozidle vaším zavinením, prípadne poveternostnými vplyvmi alebo inými vodičmi (keď nepoznáte vinníka). Pokiaľ vám spadne na auto konár zo stromu, vandal vám rozbije okno alebo dostanete šmyk a narazíte do plotu, vysoké náklady na opravu nemusíte platiť z vlastného vrecka. Uhradíte len spoluúčasť a škodu vám preplatí poisťovňa. V konečnom dôsledku tak ušetríte stovky, neraz aj tisícky eur.

Výhodné krátkodobé poistenie

Vo všeobecnosti platí, že havarijné poistenie je zvyčajne drahšie ako PZP. Obvykle vychádza na niekoľko stoviek eur ročne, v prípade drahších áut dokonca aj viac ako 1000 eur za rok. Pokiaľ však plánujete cestovať po Slovensku len mesiac-dva, možno nebudete potrebovať poistku na celý rok.

V tomto smere stojí za pozornosť krátkodobé havarijné poistenie auta na dovolenku, ktoré sa uzatvára na kratšie obdobia, pričom pokrýva podobne široké spektrum škôd ako klasické havarijné poistenie. Ak si nechcete uzatvárať havarijné poistenie, pouvažujte aspoň nad pripoistením k PZP. Pripoistiť si môžete napríklad prasknuté čelné sklo, poškodenie poveternostnými vplyvmi či vandalizmus.

Žiadne zbytočnosti!

V neposlednom rade, pred dlhšou cestou vyhoďte z auta všetky zbytočnosti, ktoré nepotrebujete. Predídete tak zvyšovaniu hmotnosti vozidla, ktoré prirodzene vplýva na spotrebu.

Tip na záver: Ak máte na aute namontované strešné nosiče, zvážte, či ich budete potrebovať. Tým, že ich demontujete, viete znížiť spotrebu až o 0,5 l na 100 km. Nehovoriac o tom, že pri vyšších rýchlostiach vás na palube nebude otravovať nepríjemný šum.