Nádhera slovenských lesov, poznávanie histórie aj krásne vyhliadky - to všetko ponúka pohorie Tribeč. Toto miesto je ideálne nielen na dovolenku, ale aj ako lokalita na postavenie chaty. Vydajte sa s nami na prehliadku niektorých jeho zaujímavých miest.

Veľký Lysec - Tribeč

Najvyšší vrch — Veľký Tribeč

Pohorie Tribeč sa rozprestiera od mesta Nitra až po pohorie Vtáčnik. Jeho najvyšší vrchol Veľký Tribeč dosahuje nadmorskú výšku 835 m n.m. a bez pochýb patrí medzi miesta, ktoré sa vám oplatí navštíviť. Na vrchol sa dá vystúpiť niekoľkými turistickými trasami, z ktorých najjednoduchšia vedie po červenej značke, a má približne 7 km. Prevýšenie je necelých 600 m. Začína v Kostoľanoch pod Tribečom, a kým sa dostanete až do cieľa vašej cesty, stúpanie vám spestria krásne výhľady po okolí. Ak by ste chceli kráčať o niečo dlhšie, ako začiatok vašej túry môžete zvoliť dedinku Solčany. Na Veľký Tribeč z nej vedie náučný chodník s dĺžkou približne 11 km.

velky tribecZdroj: hiking.dennikn.sk

Hrad Gýmeš

Približne 5 km od obce Jelenec stojí za návštevu zrúcanina hradu Gýmeš. Prechádzka prírodou z obce Jelenec by vám mala zabrať len 2 hodiny, trasa meria približne 5,5 km. Z Kostolian pod Tribečom sa až na hrad dostanete len za 90 minút. Hrad Gýmeš bol v minulosti strediskom Gýmešského panstva, po dobití tureckým vojskom bol opäť obnovený. Od polovice 19. storočia však postupne chátra. Pri vašej návšteve si môžete obzrieť zachované úseky obvodového múru, opevnenia a hradných budov.

Hrad Gýmeš

Studený hrad

Pri poznávaní histórie ešte chvíľu zostaneme a prenesieme sa na Studený hrad. Na tomto mieste okolo 11. storočia stálo drevené hradisko, ktoré v 13. storočí zaniklo. Dnes vám bude odmenou za výstup výhľad na hrad Gýmeš a okolité vrchy. Cestu môžete začať v obci Jelenec, ak hľadáte kratšiu trasu, začnite v Kostoľanoch pod Tribečom. Odtiaľ je cesta dlhá len necelé 3 km. Studený hrad nadchne aj horolezcov. Jeho kremencové skaly sú výborným miestom na tréning.

Studený hrad

Rozhľadňa na Hôrke

Obľúbeným miestom v pohorí Tribeč je aj vrch Hôrka, kde bola v roku 2011 vybudovaná drevená rozhľadňa. Z okraja obce Podhorany na vás čaká cesta s dĺžkou len 800 m, ktorú zvládnu aj menej zdatní turisti a deti. Prevýšenie je len 116 m. Po miernom kopci na vás bude čakať ešte výstup na samotnú rozhľadňu, odkiaľ sa už budete môcť pokochať výhľadom na Tribeč, Malé Karpaty a Považský Inovec. Pokiaľ by ste na tomto mieste chceli stráviť viac času, využiť môžete prístrešok a ohnisko.

Rozhľadňa na Hôrke

Vrch a hradisko Žibrica

Krásny výhľad sa vám naskytne aj z vrchu Žibrica, ktorý sa nachádza v rovnomennej prírodnej rezervácii. Zo vzácnych rastlín, ktoré tu rastú, spomenieme aspoň hrachor benátsky. Tento kvet inde v rámci Slovenska nenájdete. Na juhovýchodnej časti vrcholu sa nachádzajú pozostatky hradiska, kde boli odkryté nálezy z lužického, halštatského a laténskeho obdobia. Na vrch Žibrica môžete zvoliť najkrajšiu trasu s dĺžkou len necelé 3 km a prevýšením 421 m z Podhorian, časť Mechcenice, o niečo dlhšia cesta vedie zo Štitárov.

zibricaZdroj: nitrianskyhlasnik.sk

Drevostavby, ktoré ladia s prírodou

Zaujali vás krásy pohoria Tribeč? V tejto lokalite si môžete postaviť vlastnú chatu. V obklopení lesmi a lúkami sú ideálnou voľbou drevostavby. Prírodný materiál však nielen dokonale zapadne do okolitého prostredia, má tiež vlastnosti, pre ktoré je už stáročia využívaný na stavbu domu.

Drevo má výbornú tepelnoizolačnú schopnosť, dokáže regulovať vlhkosť v interiéri a je optimálnym materiálom aj pre alergikov. Navyše priaznivo vplýva aj na psychiku. Novučičká drevenica postavená v pohorí Tribeč vám poskytne pohodlie počas víkendov, dovoleniek i prázdnin. Je vhodná na kratší aj dlhší pobyt celej rodiny počas celého roka.

fabros drevostavbyZdroj: Fabros drevostavby