Mesto Púchov síce nepatrí medzi typické lokality vyhľadávané turistami, ale rozhodne má vo svojom okolí čo ponúknuť. Platí to pre milovníkov prírody a aj pre tých, ktorí obľubujú skôr históriu.

co si urcite pozriet v okoli puchovaZdroj obrázka: TTstudio / Shutterstock.com

Dve slovenské prvenstvá takmer hneď vedľa seba

Čo teda nevynechať v prípade, že si rezervujete pekné ubytovanie v Púchove? Ak radi trávite čas v prírode, jednoznačne najzaujímavejší úkaz nájdete kúsok za Považskou Bystricou. Ide o Manínsku tiesňavu, ktorá je najužším kaňonom na Slovensku.

Vznikla tak, že kedysi spojené Manínske bradlo rozdelil potok. Áno, ten maličký potôčik, ktorý Manínskou tiesňavou tečie dodnes. Keď sa pri pohľade na tiesňavu a jej potôčik nad týmto zamyslíte, musíte usúdiť, že sila prírody je naozaj fascinujúca. A zaujímavé je aj sledovať prejazd autobusov cez túto tiesňavu. Keby bola len o trošku užšia, nemali by šancu.

Len kúsok ďalej je ďalšie naj Slovenska. Súčasťou Kostoleckej tiesňavy je najväčší skalný previs na Slovensku, nazývaný Strecha Slovenska. Taktiež ho má „na svedomí“ vyššie spomínaný Manínsky potok.

Hrad takmer na každom kopci

A čo ponúka okolie Púchova pre milovníkov histórie? Keďže Stredné a Horné Považie sú kopcovité, v minulosti v časoch hradov a hradných pánov bolo potrebné na ochranu tohto územia postaviť nejaký hrad takmer na každom kopci. A tak to aj v tejto oblasti vyzerá.

Začať môžete zo severu Súľovským hradom. Z neho nám nanešťastie ostali len fragmenty nalepené na skalách, ale stavitelia z minulosti si zaslúžia obdiv už len za to, že v takomto náročnom teréne dokázali vôbec hrad postaviť.

Podstatne viac sa zachovalo z Považského hradu. V posledných rokoch je to aj zásluhou občianskeho združenia, ktoré hrad neúnavne obnovuje, aby aj naďalej mohol tvoriť neodmysliteľnú siluetu Považia.

Podobné „rekonštrukčné“ práce prebiehajú aj na ďalšom hrade neďaleko Púchova (avšak opačným smerom). Nájdete ho nad obcou Lednica, s ktorou tento hrad zdieľa názov. Spolu s Považským hradom tvoria dvojicu hradov najbližšie k Púchovu, takže ak sa vyžívate v histórii, mali by patriť k „povinným“ zastávkam počas vášho pobytu v Púchove.