Jarné prázdniny sa začali. Postupne deti z celého Slovenska budú mať svoj vytúžený týždeň voľna. Ak sa vám tento rok nepodarí ísť na niekoľkodňovú dovolenku, vždy ešte môžete s deťmi vyraziť na výlet po Slovensku aspoň na jednu noc. Každý slovenský región má svoju bohatú históriu a miesta, ktoré stojí za to vidieť. Čo vám odporúčame?

5 tipov na jarne vyletyZdroj obrázku: Viliam.M / Shutterstock.com

Slovenské regióny majú mnohí spojené najmä s rôznymi krojmi, svojským nárečím a ľudovými piesňami. V jednotlivých regiónoch však nájdete oveľa viac. Viac prírody, viac kultúry, viac pamiatok. Poďme sa spolu pozrieť na to, do akých regiónov sa oplatí vycestovať.

Podunajsko

Juh Slovenska nepredstavuje len Bratislavu. Ak sa rozhodnete prísť do tohto regiónu, určite nevynechajte návštevu Komárna. Komárno je mesto, v ktorom sa nachádza Podunajské múzeum, krásna Bazilika sv. Ondreja a predovšetkým Nádvorie Európy. Čím je zaujímavé toto námestie? Každá budova je postavená v štýle inej európskej krajiny.

O zážitok zo západu slnka sa vám postará Most Márie Valérie, ktorý spája Štúrovo a Ostrihom v Maďarsku. Zo Štúrova máte možnosť vidieť známu baziliku. Dunajská cyklotrasa prechádza aj Štúrovom, takže sa rozhodnete pre jarnú cyklistiku, určite nevynechajte ani toto mesto. Počas cesty si nezabudnite zarezervovať chatu na prenájom.

Za zmienku stojí aj mesto Šamorín, kde je postavený multifunkčný rezort X-bionic sphere. Práve tam sa dokáže zabaviť celá rodina. Do rezortu chodia ľudia najmä preto, aby videli kone.

Kysuce

O niečo severnejšie vás privíta región plný prírodných krás – Kysuce. Mnohých poteší, že práve tu sa nachádza známe pútnické miesto Turzovka – Živčáková. Za historickými potulkami sa môžete vybrať do Vychylovky, kde môžete navštíviť nielen skanzen, zároveň sa môžete previezť historickým vláčikom.

Práve vďaka veľkému množstvu prírody sú takmer na každom kroku rozhľadne. Medzi najpopulárnejšie patrí rozhľadňa na Bobovci alebo rozhľadňa na Marťakovskom kopci. Pri prechádzaní lesov a lúk sa zastavte aj v Oščadnici, ktorá sa v zime teší návalu lyžiarov a na jar v zime láka turistov na rôzne atrakcie.

Hont

Stredné Slovensko tvorí aj región Hont. Za najkrajšie mesto tohto regiónu je už dlho považovaná Banská Štiavnica. Hoci kedysi ľudia do mesta prichádzali najmä kvôli baníctvu, dnes sú veľkým lákadlom Banka lásky, čarovné kamenné uličky a známy červený kostolík na Kalvárií. Ak si chcete dopriať deň voľna, navštívte Dudince. Určite viete, že sa tam nachádzajú jedny z najznámejších kúpeľov na Slovensku.

V regióne Hont máte niekoľko možností, kde ísť na turistiku. Medzi obľúbené patrí turistika na Sitno. Ak chcete v tomto regióne pobudnúť dlhšie, myslite na to, že budete potrebovať nejakú drevenicu na prenájom.

Šariš

Severovýchod našej krajiny tvorí región Šariš. Práve tam sa začína známa Cesta hrdinov SNP. Práve Dukliansky priesmyk je vyhľadávanou turistickou atrakciou. Vo Svidníku sa nachádza Múzeum ukrajinskej kultúry. Do zoznamu UNESCO je zapísané dych berúce Radničné námestie. To sa nachádza v Bardejove. Okrem neho môžete v Bardejove vidieť gotickú baziliku svätého Egídia. Je právom Bardejov najkrajším mestom Slovenska? To budete musieť zistiť sami.

Zamagurie

Poznáte legendu o Lietajúcom Cypriánovi? V regióne Zamagurie totiž ožíva, a to práve v Červenom kláštore, kde podľa legendy žil. Tento región je navštevovaný najmä preto, že jeho značnú časť zaberá najmenší národný park na Slovensku – Pieniny. Obľúbené sú vrchy s názvom Tri koruny alebo Haligovské skaly. Nejde len o samotnú turistiku. Pieninami prechádza aj Pieninská cyklotrasa. Súčasťou Zamaguria sú aj Belianske Tatry, v ktorých nájdete Chodník korunami stromov.

Už ste si vybrali región, do ktorého sa s celou rodinou pôjdete pozrieť?