Naše hlavné mesto, Bratislava, je tak trochu v tieni dvoch ďalších neďalekých hlavných miest. Ide o Budapešť a hlavne Viedeň, ktorá je od Bratislavy naozaj len "na skok". To však neznamená, že by ste Bratislavu mali ignorovať a nenavštíviť ju. Rozhodne má čo ponúknuť.

Štyri bratislavské pamiatky, ktoré ste doteraz možno prehliadaliZdroj obrázka: franka555 / Shutterstock.com

Modrý kostol a fontána, ktorú skoro každý volá nesprávne

Iste, objektívne musíme povedať, že čo sa pamiatok týka, s Budapešťou a Viedňou sa Bratislava rovnať nemôže, ale to predsa nemusí nutne znamenať, že v Bratislave nie je čo obdivovať. Ak chcete vedieť, kam v Bratislave ísť ak chcete vidieť zaujímavé pamiatky, čítajte ďalej. Zameriame sa však na pamiatky, ktoré podľa nás stoja trochu v tieni tých najvýraznejších.

Keď sa povie Kostol svätej Alžbety, možno vám to nebude nič hovoriť. A čo takto Modrý kostolík? Tento kostol na okraji centra síce mnohí odporúčajú vidieť, ale aj tak si myslíme, že sa mu nedostáva toľko pozornosti, koľko by si zaslúžil. Tak ho bežte pozrieť, je predsa naozaj netradičný.

Ďalej tu máme Hlavné námestie. Obklopené je krásnymi budovami a jeho dominantou je Maximiliánova fontána. Počkať, Maximiliánova? Áno, to je totižto správny názov fontány, ktorú mnohí nesprávne nazývajú Rolandova.

Slovenská kultúra je úzko spätá aj s krásnymi budovami

Len pár metrov od Hlavného námestia nájdete Hviezdoslavovo námestie a krásnu historickú budovu Slovenského národného divadla. Môžete si na nej všimnúť busty slávnych umelcov. Konkrétne tu má svoje miesto F. Liszt, W. Shakespeare, J. W. Goethe, J. Katon a W. A. Mozart. Busty prvých štyroch menovaných sú kópie originálov, Mozartova je originál, keďže je náhradou busty M. Vörösmartyho, ktorá sa stratila počas toho, ako boli od roku 1936 do roku 1972 busty v suteréne divadla, keďže v pláne bolo ich nahradenie slovenskými a českými osobnosťami, ku ktorému však nedošlo.

Ak sa otočíte doprava, uvidíte ďalšiu úžasnú budovu, takzvanú Redutu, ktorá je sídlom Slovenskej filharmónie. Stojí na mieste starej metskej sýpky, ktorá sa prestala používať ešte koncom 19. storočia. Redutou aj končíme, ale v Bratislave je toho ešte oveľa viac. Predsa len je to zaujímavé mesto.